workshops

© 2018: Overname van deze webpagina, of delen ervan, uitsluitend na verkregen toestemming

Vooraf: Mijn werkgebied is oostelijk – Nederland, maar in overleg wil ik daarvan afwijken :-)

Binnen het onderwijs verzorg ik diverse workshops: actieve filosofische praatlessen, waarbij leerlingen kennismaken met verschillende vormen van beeldende kunst door de eeuwen heen.

Maar ook heel praktische lessen, zelf een ets maken of een les waarbij de leerlingen leren ‘hoe een kunstenaar kijkt’ en waarbij we naar buiten gaan om dat in praktijk te brengen:

In deze workshop geef ik de leerlingen uitleg hoe een kunstenaar kijkt en waar hij op let als hij iets natekent. Na een uitleg over perspectief, de horizonlijn en verdwijnpunt gaan we naar buiten,  de straat op.
Iedere leerling heeft een kartonnen kader bij zich om door heen te kijken en zo een stuk uit zijn blikveld te isoleren. Meer over deze workshop vindt u hier:
Leerlingen kijken naar hun omgeving

Hierin krijgen leerlingen ruime uitleg over grafiek en maken zij zelf in de klas een ets, die ze ter plekke afdrukken. Omdat de grafische technieken tot ons culturele erfgoed behoren, heb ik vanuit mijn eigen kunstenaarpraktijk een bijzondere workshop ontwikkeld,  ik start bij Hercules Seghers en eindig in onze hedendaagse tijd, waarin grafiek nog steeds een grote rol speelt. Klik voor een uitgebreide toelichting:
Etsen in de klas

In deze les wordt op reflectieve wijze een filosofische dialoog op gang gebracht die leerlingen prikkelt zelf na te denken over kunst en hier zelf iets over te zeggen.
En de workshop:

Een andere les is Kunstwerk op bezoek, waarin over een origineel kunstwerk wordt gefilosofeerd dat ter plekke te zien is. Meer over deze workshops vindt u hier:
Kunst in Vogelvlucht en Kunstwerk op bezoek

• en workshops op maat…

De workshops zoals hierboven omschreven, zijn goed uitvoerbaar op vrijwel iedere basisschool, het voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.
Maar juist uw school is net even anders, omdat er minder tijd beschikbaar is, of omdat de groepen veel kleiner of juist groter zijn.
Of er is iets anders.
Ook deze mogelijkheden zijn vaak goed in te passen, omdat ik ruime ervaring heb met het organiseren en plannen van workshops.
Leg mij uw wensen voor ik en stel een programma vast dat bij uw school past, compleet met vrijblijvende prijsopgave.

Schermafbeelding 2014-03-27 om 13.30.22